Hvad skal du vælge: Shared hosting eller VPS?

Hvor skal din hjemmeside ligge? Det er en af de store spørgsmål, når du skal starte med at lave en hjemmeside, men det er også et spørgsmål, som du bør stille dig selv igen og igen i takt med, at din hjemmeside ekspanderer.

Vi gennemgår her de to forskellige metoder, shared hosting (webhoteller) og VPS (Virtual Private Server), og selvom vi ikke kan give dig en definitiv guide til, hvad du skal vælge, så kan vi hjælpe dig med selv at finde ud af det.

Shared Hosting

Shared hosting er webhoteller, der udlejer serverplads til sine kunder. I kan altså være mange kunder på samme server (mellem 100 – 1000). Webhotellet bestemmer selv hvilken størrelse, de forskellige pakkeløsninger har.

Til gengæld har du adgang til teknisk support og one-click installs af fx WordPress, hvilket kan være godt, hvis du ikke er hjemmeside-kyndig.

VPS

Hvis du ser webhotellet som at bo på et hotel, så er VPS som at eje sit eget hus. Her har du fuld kontrol med alt, hvad det indebærer af tilpasning, vedligeholdelse og ansvar. Og netop det kan gøre, at du har behov for at have en systemadministrator tilknyttet din hjemmeside.

Faktisk kan du tage listen om shared hosting og beskrive VPS med omvendt fortegn.

Shared hostingVPS
Teknisk supportIngen support – kræver ofte systemadministrator
Billigste løsningDyrere løsning
De andre på serveren kan volde dig problemer
– De kan optage al den ledige båndbredde.
– Google straffer dig for at være i et bad neighbourhood, hvis de andre på serveren ikke har rent mel i posen.
– Længere loadtid, hvis alle skal til samtidig
Du er herre i eget hus.
Større fleksibilitet og flere konfigurationsmuligheder
Din plads er ikke dynamisk. Du kan altså ikke få større plads i en kortere periode. Det kan give dig begrænsninger omkring helligdage.

Du kan opgradere med tiden inden for webhotellets rammer.

Din serverplads er dynamisk og kan ændre størrelse, når du har brug for det.

Hjælp til at vælge

Det er nu op til dig at finde ud af, hvad der passer til dine behov. En god tommelfingerregel kan være, at hvis din hjemmeside har meget trafik, så er shared hosting ikke for dig. Men er du ikke der endnu, kan du i stedet stille dig selv disse spørgsmål:

  • Hvis du ikke skulle tænke på budgettet, hvad ville så være den bedste løsning for dig?
  • Har du en grundig forståelse for teknikken på en hjemmeside?
  • Har du brug for varierende plads?
  • Hvor vigtigt er oppetid og load-tid for dig?
  • Hvor kritik og dyr en oplevelse vil det være for dig, hvis dit site går ned eller dine kunder oplever lang load-tid?

Vores anbefaling til, hvad der skal vægte mest i din vægtskål er, at hvis du har behov for dynamisk plads, så skal du vælge en VPS. Skal du derimod bare i gang og har ikke behov for den store tilpasning, så kan det være nok at nøjes med shared hosting. Hvis du så på sigt kan se, at dit behov har ændret sig, så kan du altid købe dig til VPS.

Med VPS kan du desuden lægge flere site op, så hvis du lige nu betaler til flere sites via shared hosting kan VPS vise sig at være en billigere løsning.