Hastighedsoptimering af dit WordPress-site
Har du brugt tid, penge og kræfter på at lave et lækkert website i WordPress, er det vigtigt, at du også tænker på at optimere hastigheden på sitet, så det loader hurtigt. Det er fx en kendt sag, at et hurtigt-loadende website forbedrer din rangering i Googles søgeresultater, og hastighedsoptimering af sitet bør derfor indgå i dit løbende SEO-arbejde på sitet.
Der er dog også andre fordele ved, at dit site loader hurtigt og effektivt: Når du får besøgende på sitet, kan det være ganske få sekunder, der afgør din bounce-rate, det vil sige om de besøgende forlader siden straks igen. Et hurtigt site er derfor afgørende for, om dine besøgende bliver hængende lidt længere på sitet, hvor mange sider de besøger, og om de klikker på dine links eller skriver sig op til dit nyhedsbrev.
Hvis du sikrer, at sitet loader med det samme, vil du således ikke blot få flere tilfredse besøgende, men du vil også opleve, at det skaber mere aktivitet på siden, hvilket i sig selv er med til at forbedre din søge-rangering på Google.
Der er altså al mulig grund til at at bruge tid og kræfter på at hastigheds-optimere dit WordPress-website. Heldigvis er der rigtig mange områder, hvor du kan sætte ind for at øge hastigheden.
Mål hastigheden med Pingdom Tools
Inden du går i gang med arbejdet, er det dog en god ide først at få en ide om, hvordan dit site performer i dag. Dette kan du fx gøre ved at bruge det gratis værktøj Pingdom Tools.
Med dette værktøj kan du fx måle størrelsen på de enkelte sider på dit site, og du kan få en opgørelse over, hvor lang tid de enkelte elementer på siden tager om at loade. På den måde kan du få et overblik over, hvilke dele af dit website, der er med til at at sænke hastigheden på sitet, og hvor du især skal lægge kræfterne, når du går i gang med optimeringsarbejdet.
Det er en god idé at benytte Pingdom Tools løbende, efterhånden som du går i gang med at hastigheds-optimere sitet, så du kan afprøve, hvilke optimeringsmetoder, der giver det bedste resultat.
I det hele taget er det vigtigt at foretage flere målinger og også gerne på forskellige tidspunkter af dagen samt over en længere tidsperiode. Hastigheden på dit site vil nemlig påvirkes af, fx hvor mange besøgende, der tilgår siden på samme tid, og hvor meget den server, hvor siden ligger på, belastes. Sidstnævnte er især vigtigt at forholde sig til, hvis siden ligger på en delt server, som også benyttes af andre websites.
Et alternativ: GTmetric
Et alternativ til Pingdom Tools er GTmetric, som også tilbyder et væld af muligheder, selv i deres gratis-version. Fx kan du teste, hvordan dit site performer i henholdsvis Firefox og Chrome-browseren. Du kan også måle load-tiden fra syv forskellige lokationer. Hvis du eksempelvis hovedsageligt har besøgende og kunder fra bestemte områder, er det en klar fordel at kunne se, hvordan dit site performer netop dér.
Boost hastigheden på mobile enheder med Google AMP
I takt med, at flere og flere tilgår dit website og dit indhold via mobile enheder, er det blevet ekstra vigtigt, at du sørger for, at dit site også loader lynhurtigt på smartphones og tablets.
Her kan du fx benytte dig af Googles AMP-teknologi. AMP står for Accelerated Mobile Pages, og som navnet antyder, sørger teknologien for, at dit site loader med det samme, når det tilgås fra en mobil enhed.
Det sker ved, at du laver en særlig AMP-version af dit site, som indeholder mindre kodning og derfor er lettere at håndtere for serveren end dit normale site. Fx indeholder AMP-versionen af dit site ikke Javascript. Desuden loader sitet direkte fra Googles servere i stedet for din egen server, hvilket ikke blot øger hastigheden, men også giver dig en bedre rangering i Googles søgeresultater.
Vælg den rette WordPress hostingudbyder
Du kan også påvirke hastigheden af dit WordPress-website ved at vælge den rette måde at hoste dit site på.
Shared Hosting vs. VPS
Når du vælger en hosting-løsning til dit WordPress-website, kan valget fx stå mellem såkaldt shared hosting og VPS.
Shared hosting betyder, at du hoster dit site på en server, som også bruges af andre hjemmesider. Fordelen ved dette er, at du ikke selv behøver bekymre dig om den tekniske vedligeholdelse af serveren, og ofte er det desuden en billig måde at hoste dit site på.
Shared hosting kan dog nedsætte hastigheden på dit site: Når man er på en fælles server, deler man nemlig de tilgængelige ressourcer med andre, og hastigheden påvirkes derfor af, hvor megen trafik der er på de andre sider, som hostes på den fælles server, fordi alle trækker på de samme ressourcer. Da man er en del af et fælles system, er shared hosting i øvrigt også generelt mindre sikkert end VPS.
VPS
VPS står for Virtual Private Server. Når du hoster dit website via VPS, kan det være nødvendigt, at du har en systemadministrator, der kan stå for at vedligeholde serveren. Udgiften ved at køre via VPS er ofte noget højere end ved shared hosting. Til gengæld får du rigtigt mange andre fordele ved at benytte VPS.
Fx påvirkes hastigheden på dit site ikke af andre brugere på serveren, fordi du har pladsen på serveren samt dens ressourcer helt for dig selv. Med en VPS-løsning påvirkes hastigheden på dit site heller ikke, hvis din forretning pludselig vokser, og du får brug for at udvide og håndtere langt større mængder trafik og aktivitet fra dit website.
Her er det vigtigt at vælge en host, der tilbyder en både moderne og solid infrastruktur.
Sørg fx for, at din hosting-udbyder benytter SSD (flash-diske) samt tilbyder servere med en overkapacitet af RAM- OG CPU-kraft. På denne måde sikrer du, at serveren kan håndtere dit website hurtigt og problemfrit, lige meget hvor megen trafik, du får på siden, hvornår på dagen trafikken peaker, og hvor mange andre der benytter serveren samtidigt.
Nginx
Vælger du en host, der benytter nginx-software på deres servere, er du sikret en endnu højere hastighed på dit site. En server med nginx bruger softwaren til at ‘svare’ en browser, når denne efterspørger information, det vil sige indhold, der ligger på serveren. Fordelen ved nginx er, at den mindsker brugen af serverens RAM og i det hele taget hjælper serveren til at svare hurtigere og mere effektivt. Dette er ikke mindst en fordel, hvis du har megen trafik og aktivitet på dit site på én gang.
CDN
Selvom du har valgt en fornuftig og hurtig hosting-løsning, er der stadig ting, du kan gøre for at hastigheds-optimere dit site. Hvis du har trafik fra mange kontinenter, kan det være værd at kigge på CDN. CDN står for Content Delivery Network og er kort sagt et netværk af servere, der befinder sig på mange forskellige geografiske lokationer.
Hvis du tilknytter en CDN-service til dit site, vil der ligge en lokal kopi af dit websites statiske indhold på alle disse servere. Det statiske indhold på dit site er fx billeder, javascripts, flash, stylesheets (CSS-filer) og så videre. Fordelen ved CDN er, at de besøgende på dit site vil få leveret indholdet på dit site hurtigere end på sites uden CDN.
Hvis du fx hoster dit site hos en udbyder, der har hovedserveren stående i Amsterdam, vil det tage ekstra tid for sitet at loade, hvis den besøgende sidder i Sydney. Med CDN vil den besøgende i stedet få leveret indholdet på din hjemmeside via den server, der er nærmest Sydney. Dette øger chancen for, at den besøgende bliver på dit site i længere tid, og ofte fører det derfor også til, at du får flere sidevisninger samt mere aktivitet på dit site.
Caching
Når du skal hastigheds-optimere dit WordPress-site, er caching et af de områder, hvor du også bør sætte ind. Når du besøger en side på et website, kan cachen lave en midlertidig kopi af siden, sådan at browseren kan benytte denne kopi næste gang, du besøger siden, og således få siden til at loade hurtigere.
Har du et et WordPress-site, kan du benytte en plugin til at udnytte caching fuldt ud og gøre dine sider endnu hurtigere. Her er WP Super Cache et godt bud: WP Super Cache-pluginen laver statiske HTML-fller ud af dit indhold, således at dine besøgende kan loade siden fra disse filer frem for de langt tungere PHP-filer. En anden fordel ved WP Super Cache er, at den understøtter caching for besøgende, der tilgår dit website fra mobile enheder, hvilket er en klar fordel, da trafikken online i stigende grad flytter over på disse enheder.
Minimer antallet af kald
Jo færre eksterne filer som fx JS- eller CSS-filer, der skal kaldes, for at indholdet på dit website kan vises korrekt, jo bedre er det for hastigheden på dit site. Det vil altså være en rigtig god idé at minimere antallet af disse kald, men dette er en meget svær disciplin at udføre, når man arbejder i WordPress.
Noget, man dog kan gøre forholdsvis nemt, er at sørge for at fjerne alle de plugins og themes, man har liggende i sit system, men som man egentligt ikke bruger på sitet. I det hele taget er det, i forhold til hastigheds-optimering af dit site, en rigtig god idé at undgå at bruge plugins, med mindre det er strengt nødvendigt.
Minificer og komprimer dine filer
Er du i gang med at hastigheds-optimere dit WordPress-website, kan det gøre en stor forskel at se på minificering og komprimering af dine forskellige filer på siden:
Mindre billedfiler med WP Smush
Det kan fx øge hastigheden betydeligt, hvis du weboptimerer, det vil sige komprimerer, de billedfiler, der benyttes på websitet. Dette kan du fx gøre ved at benytte pluginen WP Smush. Med denne plugin kan du gøre billedfilerne mindre, samtidig med at du ikke ændrer på billedernes kvalitet.
Du kan bruge WP Smush, hver gang du uploader et nyt billede til dit site, men du kan også bruge Smush til nemt at optimere den stak af billedfiler, der allerede ligger på sitet.
Minificering af JS- CCS- og HTML-filer
Minificering betyder, at man kombinerer forskellige filer, således at de kan komprimeres og dermed komme til at fylde mindre. Et godt værktøj til dette er pluginen Better WordPress Minify.
Med denne plugin er man i stand til at kombinere JS-, CSS- og HTML-filer, således at de tager kortere tid om at loade fra serveren. Pluginen ‘renser’ nemlig koden for al den information, som serveren ikke behøver for at loade siden, fx ekstra mellemrum, formatering og kommentarer. Sammenlagt bidrager det til, at indholdet på dit WordPress-website leveres hurtigere, og du kan på denne måde forbedre brugeroplevelsen for dine besøgende på sitet.
Google Tag Manager
Hvis du er ude efter at afkorte den tid, det tager for dit site at loade, bør du også kigge på Google Tag Manager. Tags er de små stykker kode eller scripts, du har indsat på dit site, til at udføre en bestemt funktion i forhold til overvågning og måling af den aktivitet, der foregår på sitet. Hver gang disse scripts skal køre på dit site, forsinker det siden i at loade.
Med Google Tag Manager får til en start et overblik over de tags, du har indsat på sitiet? Bruger du dem stadig, eller kan nogle af dem slettes, så de ikke gør dit site unødigt langsomt? Google Tag Manager hjælper dig også, når du ønsker at indsætte nye tags på dit site.
I den forbindelse har Manageren en funktion, der kan være afgørende for hastigheden på dit site: Med den kan du nemlig styre præcist, hvornår et bestemt tag skal aktiveres: Skal det kun aktiveres på bestemte sider og kun på mobile enheder? Skal det kun aktiveres, når der kommer nye besøgende på dit site, eller kun når de besøgende er logget ind?
Dette betyder, at dit site kun aktiverer tags – det vil sige kører bestemte scripts – når der er behov for det, og på den måde bruger serveren færre ressourcer på at loade dit site.
WP-Optimize plugin: Få optimeret databasen
Når du har et WordPress-site, ligger alt indholdet på dit site i en database. Efterhånden, som du udbygger siden og opdaterer siden, bliver din database større og større, og serveren vil efterhånden tage længere tid om at loade indholdet på dit site.
For at imødegå dette kan du med fordel benytte pluginen WP-Sweep. Denne plugin renser din database for al unødigt indhold, såsom indhold der ikke benyttes mere, indhold der optræder to gange i samme udgave og så videre. WP-Sweep optimerer også selve tabellerne i databasen, så alting fremstår mere strømlinet.
Tilføj udløbsdatoer i din .htaccess-fil
Du kan også øge hastigheden på dit WordPress-site ved at tilføje en udløbsdato på, hvordan specifikt indhold skal loades fra siden. Dette kan du gøre ved at tilføje expires headers til din .htaccess-fil. Expires header fortæller en browser, om den skal hente siden direkte fra serveren eller i stedet fra browserens cache.
Hvis du indsætter expires headers i din .htaccess-fil, sætter du en udløbsdato på den kopi af dit indhold, som ligger i browserens cache. Du kan fx sætte udløbsdatoen for et bestemt stykke indhold på dit site to måneder frem i tiden. Dette vil medføre, at hver gang en besøgende efterspørger dette bestemte stykke indhold de næste to måneder, vil indholdet automatisk blive hentet fra browserens cache, og dette forøger naturligt nok den hastighed, hvormed sitet bliver loadet, fordi der ikke skal bruges kræfter på at loade indholdet fra serveren.
Det smarte ved denne metode er også, at expires headers kan indsættes både på specifikke filer og for en hel gruppe af samme filtyper. En hovedregel er naturligt nok at sætte lange udløbsdatoer for indhold, der ikke ændrer sig så ofte (fx dit sites logo, billeder, JavaScript-filer, CSS-filer osv.) samt tilsvarende korte udløbsdatoer for de typer af indhold, som du ændrer løbende og ofte.
Tjekliste – sådan øger du hastigheden på dit WordPress-site
- HOSTING: Tjek at din hosting er stærk nok til, at den både kan håndtere dit site, som det ser ud nu, men også kan opskaleres uden problemer, hvis du udvider og efterhånden får mere trafik og aktivitet på dit site
- MINIFICERING: Sørg for at installere en minificerings-plugin, så du kan gøre kodningen på dit site så ‘ren’ som mulig og dermed sikre, at sitet loader hurtigere
- CACHING: Installer en caching-plugin, så serveren ikke skal loade alt dit indhold fra bunden hver gang men i stedet kan loade kopier af alt det statiske indhold på dit site
- .HTACCESS-FIL: Tilføj expires header i din .htaccess-fil, så dit site i højere grad loader fra cachen end fra serveren